reklama

Gotuj z królem

reklama
Gotuj z królem
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Villa Intrata
Kiedy: 2021-06-10
Czas trwania: 18:00 - 19:00
Koszt wstępu: bezpłatne

www.facebook.com/events/540776486931776/

Zapraszamy na cykl warsztatów kulinarnych online prowadzonych na żywo przez rekonstruktora historycznego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie - Macieja Nowickiego.
Zajrzymy do przepisów z najstarszych polskich książek kucharskich i zaproponujemy dania, które będziecie mogli przygotować u siebie w domu podczas królewskiej uczty. 
Spotykamy się co tydzień na Facebooku o 18:00 w środy lub czwartki!
5 maja (środa), godz. 18:00
„Ryby, grzyby i wędliny. Lny dorodne, huk zwierzyny” - Wincenty Pol
Podczas wiosennego spotkania zainspirujemy daniem z książki „Kucharka Litewska” Wincenty Zawadzkiej. Niezwykle popularna, wyznaczająca mody kulinarne na dziesięciolecia autorka była jedną z pierwszych kucharek w zawodzie zarezerwowanym dotychczas dla mężczyzn. Przygotujemy wspólnie budyń z wątróbek z brochulami i sałatami różnymi.

  • 10 czerwca, godz. 18:00

Mądrzyki smażone z leguminą migdałową, szodonem i lubczykiem na sposób tatarskiego ziela
Wraz z mądrzykami przeniesiemy się do początku XX wieku, kiedy to danie było bardzo popularne i wykonywane (podobnie jak leguminy i budynie) w niezliczonych wersjach. Szodon stanowił jeden z klasycznych sosów epoki, przygotowywany w formie wytrawnego czy słodkiego sosu stanowił istotny element każdego dania. Dodatkiem będzie przygotowany na sposób Czernieckiego konfekt z lubczyku. Jesteście głodni?

#Muzea_MKDNiS #gotujzkrólem #RoślinyiZwierzęta #gotowaniezpasją



reklama
reklama

Kalendarz

Prognoza pogody

24°C
2.57km/h
1015hPa
Dane pogodowe dostarcza openweathermap.org
reklama
reklama
reklama