reklama

Kuchnia Paula Tremo - Spotkanie autorskie z Jarosławem Dumanowskim

reklama
Kuchnia Paula Tremo - Spotkanie autorskie z Jarosławem Dumanowskim
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Villa Intrata
ul. Kostki Potockiego 23, Warszawa
Kiedy: 2023-03-18
Czas trwania: 12:00
Koszt wstępu: bezpłatne

Zapraszamy na spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim historykiem i autorem opracowania „Przepisów Paula Tremo”, najnowszego, dziewiątego już tomu serii „Monumenta Poloniae Culinaria”!
Paul Tremo, kuchmistrz Stanisława Augusta i organizator słynnych obiadów czwartkowych, w swych rękopiśmiennych recepturach opisał kuchnię, która zrywała ze staropolską, barokową i sarmacką tradycją. Ostry smak orientalnych przypraw i skomplikowane fuzje różnych smaków zastąpił doznaniami prostymi, jednolitymi i delikatnymi. Złagodził surowy, katolicki post przez używanie masła i w ogóle nabiału do przyrządzania potraw postnych. Chętnie stosował nowoczesne techniki kulinarne, zapożyczone z kuchni francuskiej, inspirował się francuską modą na polskie potrawy i pasjonował się dziką przyrodą, botaniką i chemią.
O tej wielkiej zmianie w kuchni polskiej opowiemy na przykładzie klarownego barszczu, jarmużu z kasztanami i szczupaka po polsku. Sięgniemy też do tekstu nieznanej dotąd książki Paula Tremo o konserwowaniu żywności.
Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja dania zrekonstruowanego na podstawie receptury Paula Tremo.

TERMIN: 18 marca, godz. 12.00
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Villa Intrata – ul. Stanisława Kostki Potockiego 23, Warszawa
WSTĘP WOLNY

Kontakt:
Adrian Ordakowski
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl
t: 531 058 880 



reklama
reklama

Kalendarz

Prognoza pogody

12°C
2.57km/h
1011hPa
Dane pogodowe dostarcza openweathermap.org
reklama
reklama