reklama

Newsy

Tradycyjne święta, ale bez jajek i ryb

reklama
Baner 292
Tradycyjne święta, ale bez jajek i ryb
2021-12-17

Śledzie z boczniaków, wegański barszcz i piernik bez jajek. W święta nie może zabraknąć tradycyjnych smaków, jednak coraz częściej decydujemy się na roślinne zamienniki. Restauracja Tel Aviv Urban Food przy ul. Klimczaka oferuje w tym roku świąteczne dania i wypieki, którymi mogą zajadać się weganie i wszystkożercy.

Roślinne jedzenie powinno być dostępne dla każdej i dla każdego. Choć na co dzień w naszej restauracji podajemy potrawy kuchni bliskowschodniej, nasi kucharze przygotują teraz tradycyjne polskie potrawy w wersji bezprzemocowej, czyli w pełni wegańskiej – mówi Malka Kafka, właścicielka sieci restauracji Tel Aviv Urban Food.

W ofercie świątecznej znajdziemy barszcz, świąteczną kapustę z aromatyczną śliwką, śledzie z boczniaków, jak i sałatkę jarzynową z wegańskim majonezem oraz drożdżowe pierożki w trzech wersjach: z kapustą i grzybami, soczewicą oraz z groszkiem. Do wyboru są też aromatyczne pierniki, makowce, a także smaki inspirowane kolorowymi targowiskami Izraela – pikle arabskie, słoiczki hummusu czy marynowaną rzodkiew. Na stronie telaviv.pl w zakładce „Święta” można zakupić gotowy pakiet lub skomponować własny zestaw z pojedynczych dań. Restauracja przyjmuje zamówienia do wtorku, 21 grudnia, a gotowe paczki będą do odbioru tuż przed wigilią – 23 grudnia w wybranym lokalu w Warszawie, m.in. przy ul. Klimczaka 15.

Dlaczego jemy mniej karpia i śledzi?

Na świątecznych stołach pojawia się coraz więcej zamienników produktów odzwierzęcych. Według raportu “Voice of the Consumer: Health and Nutrition Survey 2021” firmy badawczej Euromonitor International obecnie aż 23 proc. konsumentów na świecie zmniejsza spożycie mięsa, a wśród najczęstszych motywacji wymienia się troskę o kondycję środowiska i rosnącą świadomość zmian klimatycznych. Jeszcze w listopadzie 2021 r. naukowcy z Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) wzywali decydentów do globalnego przejścia na system żywnościowy oparty na roślinach, by ograniczyć emisję gazów cieplarnianych. Czy ma to przełożenie na konsumentów w naszym kraju? Z najnowszego raportu Kantara „Sustainability 2021” 42% Polaków deklaruje, że chętnie zapłaci więcej pieniędzy za produkty, które są lepsze dla środowiska.

Tradycyjny smak – nowoczesne przepisy

Co zatem może się znaleźć na alternatywnym świątecznym stole? M.in. boczniakowe śledziki z kurkumą, kozieradką, kminem rzymskim i imbirem - podkręcone sosem sojowym i glonami wakame. Najlepszy smak wegańskiego bigosu wywodzi się z podgrzybków, suszonych śliwek, pasternaku, ziela angielskiego, liścia laurowego. Roślinny pasztet przyrządza się np. z kaszy jaglanej i soczewicy, ze smażoną cebulką, goździkami, zielem angielskim, jałowcem i majerankiem. To kilka przykładów z przepisów restauracji Tel Aviv Urban Food. Czasem wystarczy zmienić jeden składnik, aby tradycyjne dania mogli spróbować także tych, którzy ograniczają spożycie mięsa czy nabiału.  




reklama
Baner 567

Kalendarz

Prognoza pogody

12°C
0.51km/h
1011hPa
Dane pogodowe dostarcza openweathermap.org
Baner 260
reklama
reklama
Baner 355

reklama
Baner 354
Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej do czego służą i jak nimi zarządzać. Korzystając ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na ich używanie. ROZUMIEM