Warsztaty kulinarne dla dorosłych
Kiedy: | 2024-04-21 |
---|---|
Czas trwania: | 14:00 - 18:00 |
Koszt wstępu: | bilety |
W muzealnej kolekcji malarstwa znajdziemy klasyczne dzieła o tematyce kulinarnej. Jakie informacje o dawnej kuchni przedstawiają pałacowe obrazy?
Na to pytanie odpowie nam Bogusław Deptuła – historyk i krytyk sztuki, autor zgłębiający wątki kulinarne w literaturze i sztuce. Ujawni on wymowę i kulturowe tło dzieł, aby zaprezentować wielobarwny obraz dawnej kuchni.
Wydarzenie rozpoczniemy spacerem po pałacu. Bogusław Deptuła zaprezentuje i zinterpretuje wybrane przez siebie obrazy z wilanowskiej kolekcji. Zainspirowani obrazami oraz książką Compendium ferculorum Stanisława Czenieckiego podejmujemy próbę nowoczesnej lektury tej nieodmiennie pociągającej klasycznej pozycji literatury kulinarnej. Po obejrzeniu wilanowskich obrazów przygotujemy trzydaniowy posiłek, w którym połączymy staropolskie receptury z nowoczesnym wykonaniem. Rekonstruowanie smaków jest i wciągające, i pyszne!
Kiedy: 21 kwietnia, godz. 14.00–18.00
Gdzie: Villa Intrata
Bilety: 150 zł – ulgowy; 200 zł – normalny
Więcej informacji o cyklu warsztatów historycznej rekonstrukcji kulinarnej dla dorosłych: https://www.wilanow-palac.pl/podroz_do_zrodel_smaku.html